Controllerless Networks

Reply
Occasional Contributor I
Posts: 5
Registered: ‎02-27-2012

IAP 105 Ethernet uplink not active yet

Thanks in advance for any help.

 

I have an HP wireless setup that we are going to be replacing with IAP's soon. There is a single VLAN setup for the wireless that the AP's and clients are on today and will continue to be on. I had put two IAP's in months ago and they were operating fine co-existing with the HP setup.

 

Recently we made some changes to the network and removed one of the IAP's because it was needed elsewhere. It then came to our attention that the IAP that remained was not functioning. It will just reboot over and over again with the ethernet link never coming up. If we remove it from the network and put it on another test network at our office it comes up just fine. We have cleared the config multiple times and set it back up again from scratch but when we place it back on the production network it will not bring up the ethernet link.

 

Changes made to the network were moving from a /24 to a larger subnet and the IP range itself changed as well. The HP's and clients are having no issues functioning on this network after the changes.

 

The other change was that the HP controller died and was replaced with the same model albeit a newer firmware. I have a hunch that perhaps it has some kind of rogue detection and protection, but I can't seem to see anything like that in it's interface.

 

All of the PoE switches are HP's and the IAP's were fine on them before. I can see in the switch that it's delivering power to the IAP and the IAP is indeed coming on and trying to boot. It just doesn't seem to be able to bring up the ethernet connection. I have pasted the boot up output from the IAP below. This is after it was configured on the test network and then brought back onto the production network.

 

APBoot 1.2.4.4 (build 26618)
Built: 2011-01-07 at 13:42:04

Model: AP-10x
CPU: AR7161 revision: A2
Clock: 680 MHz, DDR clock: 340 MHz, Bus clock: 170 MHz
DRAM: . 128 MB
POST1: mem 0 mem 1 mem 2 mem 3 passed
Copy: ....    done
Flash: 16 MB
PCI: scanning bus 0 ...
dev fn venID devID class rev MBAR0 MBAR1 MBAR2 MBAR3
00 00 168c 0029 00002 01 10000000 00000000 00000000 00000000
01 00 168c 0029 00002 01 10010000 00000000 00000000 00000000
Net: eth0
Radio: ar922x#0, ar922x#1

Hit <Enter> to stop autoboot: 2  1  0
Booting OS partition 1
Checking image @ 0xbf800000

Image is signed; verifying checksum... passed
Signer Cert OK
Policy Cert OK
RSA signature verified.
ELF file is 32 bit
Loading .text @ 0x80e00000 (5918520 bytes)
Loading .data @ 0x813a4f40 (32 bytes)
Clearing .bss @ 0x813a4f60 (16 bytes)
## Starting application at 0x80e00000 ...
Uncompressing........................................................
þ
Aruba Networks
ArubaOS Version 6.1.3.4-3.1.0.2 (build 36584 / label #36584)
Built by p4build@cyprus on 2012-12-21 at 11:10:59 PST (gcc version 4.3.3)
CPU Rev: aa
71x CPU
Flash variant: default
Cache parity protection disabled
Using 340.000 MHz high precision timer. cycles_per_jiffy=680000
Memory: 120832k/131072k available (1865k kernel code, 10164k reserved, 691k data, 5020k init, 0k highmem)
available.
detected lzma initramfs
initramfs: LZMA lc=3,lp=0,pb=2,dictSize=8388608,origSize=24953344
LZMA initramfs by Ming-Ching Tiew <mctiew@yahoo.com> .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
AR7100 GPIOC major 0
wdt: registered with refresh
Enabling Watchdog
Talisker RSSI LED initialization
Creating 1 MTD partitions on "ar7100-nor0":
0x00000000-0x01000000 : "flash"
i2c /dev entries driver
i2c-talisker: using default base 0x18040000
AD7416 driver probing for devices on AR7100 I2C
.<6>lo: Disabled Privacy Extensions
IPv6 over IPv4 tunneling driver

Starting Kernel SHA1 KAT ...Completed Kernel SHA1 KAT
Starting Kernel HMAC-SHA1 KAT ...Completed Kernel HMAC-SHA1 KAT
Starting Kernel DES KAT ...Completed Kernel DES KAT
Starting Kernel AES KAT ...Completed Kernel AES KAT

Domain Name: arubanetworks.com
No panic info available
Testing TPM... Passed
ag7100_mod: module license 'unspecified' taints kernel.
AG7100: Length per segment 512
AG7100: Max segments per packet 4
AG7100: Max tx descriptor count 400
AG7100: Max rx descriptor count 252
AG7100: fifo cfg 3 018001ff
AG7100CHH: Mac address for unit 0
AG7100CHH: d8:c7:c8:ce:13:e8
ATHRF1: Port 0, Neg Success
ATHRF1: unit 0 phy addr 0 ATHRF1: reg0 0
ag7100_ring_alloc Allocated 4800 at 0x8038e000
ag7100_ring_alloc Allocated 3024 at 0x86c92000
AG7100: cfg1 0xf cfg2 0x7014
ATHRF1: Port 0, Neg Success
ATHRF1: unit 0 phy addr 0 ATHRF1: reg0 3100
AG7100: unit 0: phy not up carrier 1
Writing 4
ADDRCONF(NETDEV_UP): bond0: link is not ready
wifi uplink not present...
AG7100: unit 0 phy is up...RGMii 100Mbps full duplex
AG7100: pll reg 0x18050010: 0x1099 AG7100: cfg_1: 0x1ff0000
AG7100: cfg_2: 0x3ff
AG7100: cfg_3: 0x18001ff
AG7100: cfg_4: 0xffff
AG7100: cfg_5: 0x7ffef
AG7100: done cfg2 0x7115 ifctl 0x10000 miictrl 0x12
ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): bond0: link becomes ready
AG7100: unit 0: phy not up carrier 1
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
AG7100: unit 0 phy is up...RGMii 100Mbps full duplex
AG7100: pll reg 0x18050010: 0x1099 AG7100: cfg_1: 0x1ff0000
AG7100: cfg_2: 0x3ff
AG7100: cfg_3: 0x18001ff
AG7100: cfg_4: 0xffff
AG7100: cfg_5: 0x7ffef
AG7100: done cfg2 0x7115 ifctl 0x10000 miictrl 0x12
Ethernet uplink not active yet
AG7100: unit 0: phy not up carrier 1
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
Ethernet uplink not active yet
No uplink active. Becoming Mesh Point
AP xml model 39, num_radios 2 (jiffies 33599)
init_asap_mod: installation:0
radio 0: band 1 ant 0 max_ssid 8
radio 1: band 0 ant 0 max_ssid 8
election init: rand=1d HZ=500
setting bond0 as bridge child
setting gre0 as split child
Starting watchdog process...
Compressing all files in the /etc/httpd directory...
Done.
Starting Webserver
bind: Transport endpoint is not connected
bind: Transport endpoint is not connected
bind: Transport endpoint is not connected
bind: Transport endpoint is not connected
NTP Server not saved in flash... using default
ath_hal: 0.9.17.1 (AR5416, AR9380, REGOPS_FUNC, PRIVATE_DIAG, WRITE_EEPROM, 11D)
ath_rate_atheros: Copyright (c) 2001-2005 Atheros Communications, Inc, All Rights Reserved
ath_rate_atheros: Aruba Networks Rate Control Algorithm
ath_dfs: Version 2.0.0
Copyright (c) 2005-2006 Atheros Communications, Inc. All Rights Reserved
ath_spectrum: Version 2.0.0
Copyright (c) 2005-2006 Atheros Communications, Inc. All Rights Reserved
ath_dev: Copyright (c) 2001-2007 Atheros Communications, Inc, All Rights Reserved
ath_ahb: 0.9.4.5 (Atheros/multi-bss)
ath_pci: 0.9.4.5 (Atheros/multi-bss)
wifi0: Base BSSID d8:c7:c8:61:3e:88, 8 available BSSID(s)
bond0 address=d8:c7:c8:ce:13:e8
br0 address=d8:c7:c8:ce:13:e8
wifi0: AP type AP-105, radio 0, max_bssids 8
wifi0: Atheros 9280: mem=0x10010000, irq=49 hw_base=0xb0010000
wifi1: Base BSSID d8:c7:c8:61:3e:80, 8 available BSSID(s)
bond0 address=d8:c7:c8:ce:13:e8
br0 address=d8:c7:c8:ce:13:e8
wifi1: AP type AP-105, radio 1, max_bssids 8
wifi1: Atheros 9280: mem=0x10000000, irq=48 hw_base=0xb0000000

Starting FIPS KAT ... Completed FIPS KAT

AP rebooted Sat Jan 1 00:02:13 UTC 2000; mesh point transitioned to portal
shutting down watchdog process (nanny will restart it)...

<<<<< Welcome to the Access Point >>>>>

process `snmpd' is using obsolete setsockopt SO_BSDCOMPAT
vap aruba000 vlan is 0. fwd-mode:0 mesh
vap aruba001 vlan is 0. fwd-mode:0 mesh
User: AG7100: unit 0 phy is up...RGMii 100Mbps full duplex
AG7100: pll reg 0x18050010: 0x1099 AG7100: cfg_1: 0x1ff0000
AG7100: cfg_2: 0x3ff
AG7100: cfg_3: 0x18001ff
AG7100: cfg_4: 0xffff
AG7100: cfg_5: 0x7ffef
AG7100: done cfg2 0x7115 ifctl 0x10000 miictrl 0x12
AG7100: unit 0: phy not up carrier 1
The system is goi Sending SIGKILL to all processes.
Please stand by while rebooting the system.
Restarting system.
.

Moderator
Posts: 681
Registered: ‎04-16-2009

Re: IAP 105 Ethernet uplink not active yet

It is hard to say why Eth0 is not coming up.   Have you checked the basics:  bad ethernet cable, port config on the HP switch, errors in the HP logs, disable STP, etc? Without an active link and IP address the IAP will reboot.  I believe we changed that behavior in later releases of SW..........you are running v.3.1 and the current is v.3.4.0.1 and v.3.4.0.2 might be released tomorrow.

 

As to why the one IAP worked before moving the other IAP?  It is possible that the one IAP was able to connect to the other via wireless Mesh.  Our dual-radio IAPs support Mesh and it is on by default such that if it does not have an active Eth link it will join another wired IAP via the Mesh.

Occasional Contributor I
Posts: 5
Registered: ‎02-27-2012

Re: IAP 105 Ethernet uplink not active yet

Marcus,

 

Thank you for the response.

 

We have tried two different switches that are on that VLAN. Both are the same model however. Both exhibit the same behavior.

 

STP is disabled and there aren't any errors in the swtiches indicating a link issue. Multiple cables have been used between the two switches as well.

 

I will grab the latest firmware and see if it does anything for us.

Contributor II
Posts: 42
Registered: ‎08-22-2011

Re: IAP 105 Ethernet uplink not active yet

The AP is not getting an IP address.  what is providing DHCP? does a PC in the same port get an address?

Occasional Contributor I
Posts: 5
Registered: ‎02-27-2012

Re: IAP 105 Ethernet uplink not active yet

There is a Windows DHCP server on another subnet providing DHCP to that VLAN. Yes, all other devices are operating fine with addresses from the DHCP server on that vlan.

 

I don't believe DHCP is the issue here as the AP never gets an ethernet link light and the swtich never shows a link either. The ethernet light on the AP will blink on for less than a second and go right back of again several times throughout the boot process, but never stays on long enough to do anything.

Contributor II
Posts: 42
Registered: ‎08-22-2011

Re: IAP 105 Ethernet uplink not active yet

you mentioned above that "If we remove it from the network and put it on another test network at our office it comes up just fine" this tells me it is not the AP. This would be my process.

- to rule out a power issue on the switch use a power injector.

- if problem is still there w/ injector problem points to the switch port config.

- set the switch port up as the one on the "other test network"

- reset AP and configure port as trunk untagged on the VLAN that has DHCP.

 

 

 

Search Airheads
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: