Wireless Access

Reply
Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Problems when converting IAPs to CAPs

Hi guys,

 

I want to convert two IAPs to CAPs to be managed by a controller but I had a problem. One IAP is model 305 and the other is 325, both running firmware 6.5.1.0-4.3.1.3. The controller is model 7005 running firmware 6.4.4.12. The IAPs already have some configuration. When converting the IAPs I got this message

problem.png

Why do I get this error?

Is it because the IAPs firmware are higher than the controller firmware?

 

Regards,

Julián 

MVP
Posts: 371
Registered: ‎07-26-2011

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

Hey, are you having issues with the IAP305? This requires a minimum of ArubaOS 6.5.1.0 or 8.1.0.0 on the 7005 controller. Try upgrading the 7005 to 6.5.1.0 or above first.

 

 

http://www.arubanetworks.com/assets/ds/DS_AP300Series.pdf

ACMA, ACMP
If my post addresses your query, give kudos:)
Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

Hi zailon0,

 

Thanks, I didn't check that before. While I upgrade the controller, I have a doubt. I also noticed that the datasheet says

 

MINIMUM OPERATING SYSTEM SOFTWARE VERSIONS

• ArubaOS 6.5.1.0, 8.1.0.0

• Aruba InstantOS 4.3.1.0

 

Aside from the controller firmware needed, about Aruba InstantOS 4.3.1.0 I think it means the IAP 305 needs the minimum 4.3.1.0 version, but in the support web site is not found, check this screenshot

firmware.png

Am I missing anything?

 

Regards,

Julián

MVP
Posts: 371
Registered: ‎07-26-2011

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

That's where I found the info :) So you will need to upgrade the 7005 controller as the firmware is incompatible. 

I'm also unable to see Instant OS 4.3.1.0 as well (HPE may have removed it), Instant OS 4.3.1.1 is available however and does support IAP305, so give this a try.

ACMA, ACMP
If my post addresses your query, give kudos:)
Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

But I can't find InstantOS 4.3.1.1 either, in the above screenshot Instant firmwares start from 6.4.3.1 on.

Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

Hi zailon0,

 

After upgrading the controller to 6.5.1.0, the two APs were converted to CAP and managed by the controller. I was able to provision the 325 AP to my AP group, but I have problems to provision the 305 to the same group and I don't know why. CPSec is disabled. Look my screenshots.

Firstly both APs seem to be up

1.PNG

When I click on number 2 in Access Points row I get this

2.PNG

When I click on the 305 AP MAC address I get this

3.PNG

Few seconds later, I get this in Monitoring>Network Summary

4.PNG

If a click on number 1 in Access Points row I get this

5.PNG

The AP 305 is alternating between up and down and the System Status LED is always green intermittent.

Please help, I don't know how to troubleshoot this or the commands to use.

 

Regards,

Julián

 

Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

Hi zailon0,

 

After upgrading the controller to 6.5.1.0 the two APs have been converted to CAP and are managed by the controller. However, I provisioned successfully the 325 to my AP group, but I have problems provisioning the 305 to the same group, I don't know the reason. CPSec is disabled. Check the following screenshots.

Both APs seem to be up

1.PNG

After clicking on number 2 in the Access Points row I get this

2.PNG

If a click on the MAC address of the 305 AP I get this

3.PNG

After a few seconds the AP is down in Monitoring>Network Summary

4.PNG

If a click on the red number 1 in the Access Points row I get this

5.PNG

I don't know how to troubleshoot this issue or the command to use. Please help.

 

Regards,

Julián

Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

Hi zailon0,

After upgrading the controller to 6.5.1.0 the two APs have been converted to CAP and are managed by the controller. However, I provisioned successfully the 325 to my AP group, but I have problems provisioning the 305 to the same group, I don't know the reason. CPSec is disabled. Check the following screenshots.
Both APs seem to be up
1.PNG

After clicking on number 2 in the Access Points row I get this
2.PNG

If a click on the MAC address of the 305 AP I get this
3.PNG

After a few seconds the AP is down in Monitoring>Network Summary
4.PNG

If a click on the red number 1 in the Access Points row I get this
5.PNG

The APs is alternating between up and down. The System Status LED is always in green intermittent state.

I don't know how to troubleshoot this issue or the command to use. Please help.

Regards,
Julián

MVP
Posts: 473
Registered: ‎11-04-2011

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

The Instant firmware version has two parts, separated by a dash (-):

Release 6.5.1.0-4.3.1.3; means based on controller version 6.5.1.0, and the Instant version is 4.3.1.3. In your screenshot, you can see the -4.3, and scroll to the right to see the full version name (or just click on it).

 

 

--
If you have urgent issues, please contact your Aruba partner or Aruba TAC.
Occasional Contributor II
Posts: 186
Registered: ‎03-02-2017

Re: Problems when converting IAPs to CAPs

[ Edited ]

Thanks for the clarification Herman!

 

Best regards,

Julián

Search Airheads
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: