Wireless Access

last person joined: yesterday 

Access network design for branch, remote, outdoor and campus locations with Aruba access points, and mobility controllers.
Expand all | Collapse all

Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

Jump to Best Answer
  • 1.  Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 20, 2018 02:10 PM

    We're in the process of replacing all our AP-115 access points with AP-315.  We haven't changed anything else about the wireless network.

    When we replaced the AP-115's with AP-315's in our inventory building, the Symbol MC9050 and MC9060 scanners stopped connecting to the wireless network.  What's different about the AP-315 that stops the Symbol MC90x0 scanners from connecting to the wireless network?   How do I fix it ?  Thanks.

    In building with AP-115In building with AP-115In building with AP-315In building with AP-315IMG_9316.JPG 

     

     



  • 2.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 20, 2018 02:43 PM

    Is this a controller-based, or Aruba Instant-based system?

    What encryption are you using?

     



  • 3.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 20, 2018 03:23 PM

    It is 7210 controller based. software Version 6.5.3.6 .  Encryption is WEP.



  • 4.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 20, 2018 03:51 PM

    The other scanners and VMUs aren't having any problems with the AP-315 access points. The Motorola/Psion/Zebra 7535G2LR, 8525 G2, Omnii XT15, and VH10 work fine with the AP-315.

    It's only the Symbol MC90x0 scanners that have a problem. 

     



  • 5.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 20, 2018 04:38 PM

    Do you have any rates removed on your SSIDs?

    Do you have 802.11h (world mode) enabled on your SSID or on the Symbol scanner.

     

    I am just guessing based on the limited info in your post.



  • 6.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 20, 2018 08:29 PM

    It looks like I have all the rates the MC90x0 needs.

     

    wlan ssid-profile "WBFRover-ssid_prof"
    essid "WBFRover"
    opmode static-wep
    g-basic-rates 1 2 5 6 9 11 12
    wepkey1 7d659fa8a512a6b7fe9bd8dffe76430c46a94e2747657ab1025f9312e63eec8281c7bb71df8eb42c
    ht-ssid-profile "WBFRover-htssid_prof"

     

    WBFRover-rates.JPG



  • 7.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315
    Best Answer

    Posted Jun 21, 2018 04:57 AM

    this  "g-basic-rates 1 2 5 6 9 11 12" isn't really correct, it should just be "g-basic-rates 1 2" , given that you havent remove and rates from the g-tx-rates.

     

    Start by changing that back to what it should be, "g-basic-rates 1 2" because I wonder if the change of AP (and radio chipset) has caused a change in the beacon rate. My suspicion right now is that it's now using the highest value (12Mbps) you have configured for beacons, whilst your symbol mc9050 is (i believe) only an 802.11b  device, meaning it cannot decode beacons sent at 12Mbps, and this would match your symptoms.

     

    Give that a go, if it still doesnt work, then there are some other things to do to isolate radio level interop (come back to this thread) but also check/do a driver upgrade on the mc9050 too if possible.

     

    hth.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



  • 8.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 21, 2018 05:55 PM

    Disabling all the g-basic-rates except 1 and 2 solved the problem.  As soon as I did that the Symbol MC90x0 scanners connected to the AP-315 access points.



  • 9.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 21, 2018 05:57 PM

    Thank you for solving my problem, Jeff ! 



  • 10.  RE: Symbol MC9050 scanners won't connect to AP-315

    Posted Jun 21, 2018 09:24 PM

    no problem Kevin, happy to hear it's sorted :)  If not too much hassle, after you've been running for a week, can you share back to this thread any observations you have (good or bad) regarding the general behaviour of the devices after the change from ap115 to 315 ?

    thanks.

    -jeff