Wired

last person joined: 17 hours ago 

Bring performance and reliability to your network with the Aruba Core, Aggregation, and Access layer switches. Discuss the latest features and functionality of the ArubaOS-Switch and ArubaOS-CX devices, and find ways to improve security across your network to bring together a mobile first solution.
Expand all | Collapse all

Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

Jump to Best Answer
  • 1.  Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 04:26 AM

    Hello Community,

     

    I have a problem connecting a HPE 5945 48SFP28 8QSFP28 Switch (7.10.R6555) with an HP (aruba) 5406 zl Switch (K.15.18.0019).

    In the comware Switch I have an JD118B LX Transceiver, in the aruba switch there is an J4859C Transceiver.

     

    I configured the port the following way:

     

    interface Bridge-Aggregation137
    port link-type trunk
    port trunk permit vlan 1 500
    link-aggregation mode dynamic
    stp root-protection

    interface Twenty-FiveGigE1/0/37
    port link-mode bridge
    port link-type trunk
    port trunk permit vlan 1 500
    speed 1000
    port link-aggregation group 137

    interface Twenty-FiveGigE2/0/37
    port link-mode bridge
    port link-type trunk
    port trunk permit vlan 1 500
    speed 1000
    port link-aggregation group 137

    After connecting the switches the Comware-Switch, it says the link is "up", but when I look to the interface statistics I can see, that there are only outgoing packets, no incomming packets. The aruba switch says the link is "down".

     

    Before I implemented the 5945 there was a HP 5920 in use. The same transceiver was working in the 5920, the config was the same, except the "speed" settings:

     

    interface Bridge-Aggregation11
     port link-type trunk
     port trunk permit vlan 1 500
     link-aggregation mode dynamic
     stp root-protection
    
    interface Ten-GigabitEthernet1/0/6
     port link-mode bridge
     port link-type trunk
     port trunk permit vlan 1 500
     qos trust dscp
     port link-aggregation group 11
    
    interface Ten-GigabitEthernet2/0/6
     port link-mode bridge
     port link-type trunk
     port trunk permit vlan 1 500
     qos trust dscp
     port link-aggregation group 11

    The Config in the aruba switch does not changed.

    I tried the following:

    in the aruba switch:

    speed-duplex 1000-full

    in the comware switch: 

    duplex full

    but no changes.

    Any ideas?

     

    Regards.



  • 2.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 07:06 AM

    Are you using a J4859C (LX Long Reach) on HP 5400zl side? Shouldn't be a J4858C (SR Short Reach)?

     

    The J4859C works at a very different Central Wavelength (1310 nm) with respect to J4858C (850 nm)...and that is also valid for to the counterpart JD118B (850 nm)! it's cristal clear that pairing links served by a J4859C with those ones served by a JD118B will no work.

     

    Try the J4858C...and report back.

     



  • 3.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 07:38 AM

    sorry, it was a typo... the transceiver is an JD119B LX Transceiver.

    Twenty-FiveGigE1/0/37 transceiver information:
     Transceiver Type : 1000_BASE_LX_SFP
     Connector Type : LC
     Wavelength(nm) : 1310
     Transfer Distance(km) : 10(SMF)
     Digital Diagnostic Monitoring : YES
     Vendor Name : HPE
     Ordering Name : JD119B

    The same transceiver is working in a 5920AF switch



  • 4.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 09:02 AM

    Can you post sanitized outputs of show lacp, show trunks and show tech transceivers commands executed against the HP 5406zl?



  • 5.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 09:11 AM

    of course

    5406# show tech transceivers
    
    transceivers
    
    Transceiver Technical Information:
     Port # | Type      | Prod #     | Serial #         | Part #
     -------+-----------+------------+------------------+----------
     A24    | 1000LX    |     J4859B | P961PV6          |
     B24    | 1000LX    |     J4859B | P962APD          |
    5406r# show lacp
    
                                        LACP
    
               LACP      Trunk     Port                LACP      Admin   Oper
       Port    Enabled   Group     Status    Partner   Status    Key     Key
       -----   -------   -------   -------   -------   -------   ------  ------
       A24     Active    Trk1      Down      No        Success   0       290
       B24     Active    Trk1      Down      No        Success   0       290
    5406# show trunks
    
     Load Balancing Method:  L3-based (default)
    
      Port | Name                             Type       | Group  Type
      ---- + -------------------------------- ---------- + ------ --------
      A24  | Uplink                           1000LX     | Trk1   LACP
      B24  | Uplink                           1000LX     | Trk1   LACP


  • 6.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 10:06 AM

    What's about Trk1 member interfaces?

     

    Could you also post the output of those commands (HP 5406 zl):

     

    • show interfaces brief ethernet A24
    • show interfaces brief ethernet B24
    • show interfaces transceiver ethernet A24 detail
    • show interfaces transceiver ethernet B24 detail
    • show running-config interface ethernet trk1
    • show running-config interface ethernet A24
    • show running-config interface ethernet B24

    Down means that the physical port is enabled, but a LACP link is not established: this can indicate, as example, a physical port that is not connected to the network or a speed mismatch between a pair of linked ports.



  • 7.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 25, 2019 05:46 AM

    Hello parnassus,

     

    thanks for your reply,

    actualy I am not on site so I can't give you these information. But do you think that there is something wrong with the 5406?

    Because when I plug out the GBICs from the new 5945 and plug it into the old 5920 and connect it to the 5406, than everything is fine and up. The trunk/link-agg is working and traffic is passing in both ways. I don't have to change anything in the 5406.

    It seems that either the configuration on the 5945 is wrong or the transceivers are not compatible together... :-/

     



  • 8.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 25, 2019 06:22 AM

    Hi! sorry I don't follow you...do you mean that the very same SFP Transceivers pair (JD119B) which IS NOT WORKING on the HPE 5945 once pulled out from 5945 and inserted on the HPE 5920 immediately starts WORKING without any other change considering that, in both cases, the LAG peer - the HP 5406 zl - is not touched at all (neither physically nor logically)?

     

    Physical links running fromthe HP 5406 zl are the very same on both tests? I mean...Fiber Optic patch cords to HPE 5945 and to HPE 5920 too?

     

    If so there is for sure an issue with configuration (or software version) on HPE 5945 side...have you done a like-for-like configurations comparison between 5945 and 5920?



  • 9.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 25, 2019 06:53 AM

    yes, the GBICs are exactly the same. In the 5920 the link is working, in the 5945 not. I also used the the cabling.

    I wrote the configuration of both switches in my first post. I cant see anything that could be the reason why this is not working, because there are no special settings... just a tagged VLAN

     

     



  • 10.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 25, 2019 06:33 AM
    Hi We have similar issues connecting fiber links with SFP's HPE ( JD118B ) against Avaya and Cisco Switches with their proprietary SFP. I can put a link working like this : HPE 5945 takes an Avaya SFP and Avaya gets an HPE SFP. as soon as we do this workaround traffic on both ways. We are pointing out to firmware problem...7.1 R6555 like the one on this post Regards Bruno


  • 11.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 25, 2019 07:01 AM

    Have you tried to use JD119B on back SFP Ports instead of using front SFP28 ports?



  • 12.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 25, 2019 07:06 AM

    No, not yet. It will take some time to test it because I am not on site.



  • 13.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work
    Best Answer

    Posted Sep 26, 2019 06:39 AM

    Hi guys,

    I had the same issue. Turn out that I had to specify the speed and duplex on both ends.

    As per the installation guide these ports does not support autonegociation.

    Test it and give us feedback.

    Regards



  • 14.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 26, 2019 06:50 AM

    Hi

    Never seen this before

    but a fact is a fact!

    HPE5945 installation guide, page 70

     

    NOTE:

     

    • To connect an SFP28 port on the HPE 5945 48SFP28 8QSFP28 switch to a peer interface that does not support speed and duplex autonegotiation, you must execute the speed and duplex full commands on both interfaces. Configure the same speed and duplex mode for the two interfaces and the speed must be the same as that of the transceiver module or cable installed in the interface.

     

    • An SFP28 port on the LSWM124TG2H does not support rate and duplex autonegotiation. You must use the speed and duplex commands to ensure that the interfaces at both ends of a link operate at the same speed and duplex mode. An interface can go up only when the speed configured for the interface is the same as the speed of the transceiver module or cable installed in the interface.

     

    Regards



  • 15.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 26, 2019 07:06 AM

    As I wrote in my first post, I tried the following:

    in the aruba switch:

    speed-duplex 1000-full

    in the comware switch: 

    duplex full

    but no changes. speed 1000 is already set.



  • 16.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 26, 2019 03:39 PM
    Hi

    Today we tested another link.
    HPE 5945 side auto neg, Cisco side no negotiation. Guess what.

    Link is up!


  • 17.  RE: Connecting HPE 5945 and aruba 5406zl Switch does not work

    Posted Sep 24, 2019 10:09 AM
    Hi Something or similar is not working using a Avaya 5520 Switch on the end or a Cisco 2960. We connect the links to that switches from an HPE 5945, link is up , but traffic not working.. Seems HPE SFP gbics problems. Currently testing several combinations shows that if you use Avaya Gbic on HPE 5945 side and HPE Gbic on Avaya side it works.. Wowww!!!!