Controllerless Networks

last person joined: yesterday 

Aruba Instant Wi-Fi: Meet the controllerless Wi-Fi solution that's easy to set-up, is loaded with security and smarts, and won't break your budget.
Expand all | Collapse all

iAP 4g uplink troubleshooting

Jump to Best Answer
  • 1.  iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 04:45 PM

    I'm coming late to the 4G uplink party, and I'm surprised I can't find that much here to help me figure out whether something is broken or if I'm just being dense.

     

    I have an iAP 205H which brings up a VPN connection and works flwalessly as a remote office on wired Internet (DSL/Cable etc.)

     

    The user of this iAP wants to take it on the road and will be needing 4G uplink. I have set the uplink bits as pictured here:

    iAP-uplink.png

    When I unplug the DSL ethernet, the iAP LEDs stay as before (green above amber) and the USB 4G dongle from Verizon has both LEDs green.

    I see the error at the bottom of "show cellular config:"

    *********************************************************************************************************
     11/26/2019 14:41:57 PM    Target: RAP-11-ap    Command: show cellular config 
    *********************************************************************************************************
    
    Cellular configuration
    ----------------------
    Type            Value
    ----            -----
    4g-usb-type     
    usb-type        
    usb-dev         
    usb-tty         
    usb-init        
    usb-auth-type   
    usb-user        
    usb-passwd      
    usb-dial        
    usb-modeswitch  
    modem-isp       Verizon
    modem-country   
    
    Supported Modem Types
    ---------------------
    Modem Type      Driver Used
    ----------      -----------
    option          option
    acm             acm
    airprime        airprime
    hso             hso
    sierra-evdo     sierra-evdo
    sierra-gsm      sierra-gsm
    pantech-uml290  pantech-3g
    novatal-mc551   ether-3g
    sierra-net      sierra-net
    franklin-u770   rndis-u770
    rndis-l800      rndis-l800
    huawei-cdc      huawei-cdc
    novatel-u620    novatel-u620
    pantech-uml295  rndis-uml295
    sierra-gobi     sierra-gobi
    
    Supported Country list
    ----------------------
    Country list
    ------------
    
    Supported ISP list
    ------------------
    ISP list
    --------
    Verizon
    
    modem status summary:USB modem attached with auto detect not successful
    

    How do I "help" autodetect detect the modem?



  • 2.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 05:17 PM

    It depends on the dongle type.

    what dongle are you using and what's Instant firmware version?

    check this link for troubleshooting 3G/4G troubleshooting.

    The document is about 3G/4G back up for IAP-VPN.

     

    https://community.arubanetworks.com/t5/Controllerless-Networks/IAP-VPN-Centralised-L2-and-Distributed-L3-with-3G-4G-pre-emption/td-p/528954

     



  • 3.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 05:32 PM

    Thanks for the link.

     

    I'm running 6.5.4.11 using the Verizon USB730L (the 720 is int he support products list, but Verizon doesn't sell it anymore) as far as I can tell it's nearly identical to the 720.



  • 4.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 07:09 PM

    Novatel U730L is not suported on IAP-205H. but it shold be supported on AP-303H with instant verson of 8.4 or better. I think those modems needs to be configured for enterprise mode first.

    quick way to check this to reboot the AP303H with the dongle connected and look at the console messages for vendor_id and product_id.

    is it 1410 and 9030?



  • 5.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 07:36 PM

    The modem is configured to "just connect" - it comes up almost magically on my Linux laptop.

    Not so much the micro-USB serial cable from the iAP303H - I take it I need an adpter of some sort?

    Once the iAP boots, can I review the boot logs from the CLI?

     



  • 6.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 07:40 PM

    yes the command is "sh log iap-bootup"



  • 7.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 07:43 PM

    Lifted out of the show-tech:

    [  102.757205] usb 1-1: new high-speed USB device number 5 using xhci-hcd
    [  102.812087] usb 1-1: New USB device found, idVendor=1410, idProduct=9030
    [  102.812110] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
    [  102.812123] usb 1-1: Product: MiFi USB730L
    [  102.812136] usb 1-1: Manufacturer: Novatel Wireless
    [  102.812148] usb 1-1: SerialNumber: 0123456789ABCDEF


  • 8.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 08:05 PM

    iap-bootup log shows what I snipped above from the show tech.

    show cellular configuration shows this:

    RAP-09-ap# sh cellular config
    Comm USB Plugged in: Vendor_ID=1410 Product_ID=9030
    
    Cellular configuration
    ----------------------
    Type            Value
    ----            -----
    4g-usb-type
    usb-type
    usb-dev
    usb-tty
    usb-init
    usb-auth-type
    usb-user
    usb-passwd
    usb-dial
    usb-modeswitch
    modem-isp       Verizon
    modem-country   US
    
    Supported Modem Types
    ---------------------
    Modem Type      Driver Used
    ----------      -----------
    option          option
    acm             acm
    airprime        airprime
    hso             hso
    sierra-evdo     sierra-evdo
    sierra-gsm      sierra-gsm
    pantech-uml290  pantech-3g
    novatal-mc551   ether-3g
    sierra-net      sierra-net
    franklin-u770   rndis-u770
    rndis-l800      rndis-l800
    huawei-cdc      huawei-cdc
    novatel-u620    novatel-u620
    pantech-uml295  rndis-uml295
    sierra-gobi     sierra-gobi
    zte-mf832       zte-cdc
    
    Supported Country list
    ----------------------
    Country list
    ------------
    
    Supported ISP list
    ------------------
    ISP list
    --------
    Verizon
    
    modem status summary:USB modem attached with auto detect not successful
    

    Does that indicate that I have to wait for Aruba to add the 730, or check provisioning with Verizon, or something else?



  • 9.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting
    Best Answer

    Posted Nov 26, 2019 08:09 PM

    ok that modem has to be set to operate in enterprise mode. You can connect the modem to your laptop and basically try to get to the modem's web interface, there you can upgrade the modem's firmware and also enable enterprise mode.

     

     



  • 10.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 08:17 PM

    check this

    https://www.verizonwireless.com/dam/support/pdf/verizon-usb730l-integration-guide.pdf

     

    so once the modem is in enterprise mode then the product ID should be 9032 instead of 9030.

     



  • 11.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 27, 2019 01:32 PM

    OK, I've got it in enterprise mode now. This is the snippet from show cellular configuration:

    RAP-09-ap# sh cellular config
    Comm USB Plugged in: Vendor_ID=1410 Product_ID=9032

    I can't see evidence that the iAP is getting an IP from Verizon or trying to connect the VPN - it certainly still doesn't come up.

    I'm heading back to the troubleshooting document.

     



  • 12.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 27, 2019 04:54 PM

    well now it should be recognised. at this stage if it is not working please open a TAC case.



  • 13.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 29, 2019 01:41 PM

    Ah, it was just my impatience at that point.  About ten minutes after I posted, it came right up.

    This morning I power cycled and it came up instantly. (well instantly after the 4-6 minutes it takes an iAP to boot and get its act together)

    Thanks for all your help!

     



  • 14.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 29, 2019 05:42 PM

    thats great, good job.



  • 15.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted 17 days ago
    Hi.. I'm running into the same issue with Central and IAP. 
    The error I get is as below. After a few minutes the dongle reboots.
    I tried with 8.6 and 8.7, still no luck

    Is it something to do with the ip pass thru vs nat mode? 
    It is able to recognize it but unable to connect.
    I used it on another 4g usb router (MR3020) and it works.

    sh usb status

    Cellular Status
    ---------------
    card detect link SIM PIN
    ---- ------ ---- -------
    Present detect-ok Linkdown Disable


    USB Modem Information
    ---------------------
    Parameter Value
    --------- -----
    Manufacturer Linux
    Product xHCI Host Controller
    Serial Number xhci-hcd.0.auto
    Driver hub
    Vendor ID 1d6b
    Product ID 0003
    Manufacturer Novatel
    Product MiFi USB730L
    Serial Number 0123456789ABCDEF
    Driver option
    Vendor ID 1410
    Product ID 9032
    plugin counter :0
    plugout counter :0

    sh cellular config
    Comm USB Plugged in: Vendor_ID=1410 Product_ID=9032

    Cellular configuration
    ----------------------
    Type Value
    ---- -----
    4g-usb-type
    usb-type novatel-u620
    usb-dev
    usb-tty
    usb-init
    usb-auth-type
    usb-user
    usb-passwd
    usb-dial
    usb-modeswitch
    modem-isp
    modem-country

    Supported Modem Types
    ---------------------
    Modem Type Driver Used
    ---------- -----------
    option option
    acm acm
    airprime airprime
    hso hso
    sierra-evdo sierra-evdo
    sierra-gsm sierra-gsm
    pantech-uml290 pantech-3g
    novatal-mc551 ether-3g
    sierra-net sierra-net
    franklin-u770 rndis-u770
    rndis-l800 rndis-l800
    huawei-cdc huawei-cdc
    novatel-u620 novatel-u620
    pantech-uml295 rndis-uml295
    sierra-gobi sierra-gobi
    zte-mf832 zte-cdc

    Supported Country list
    ----------------------
    Country list
    ------------

    Supported ISP list
    ------------------
    ISP list
    --------
    Verizon

    modem status summary:USB modem attached with detect successful


    Any help on this is really appreciated.


    ------------------------------
    Soliehm Jeevan
    ------------------------------



  • 16.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted 16 days ago
    Adding a bit more info from the console logs

    [ 1382.676037] Thu Jan 7 22:36:11 2021 ppp_device_event: dev ppp0 registered, is_3g:0, is_4g:1, is_pppoe_uplink:0
    [ 1402.663411] option1 ttyUSB0: usb_wwan_indat_callback: resubmit read urb failed. (-19)
    [ 1402.744795] option1 ttyUSB0: usb_wwan_indat_callback: resubmit read urb failed. (-19)
    [ 1402.838473] option1 ttyUSB0: option_instat_callback: error -71
    [ 1402.908255] option1 ttyUSB0: usb_wwan_indat_callback: resubmit read urb failed. (-19)
    [ 1403.002088] option1 ttyUSB0: usb_wwan_indat_callback: resubmit read urb failed. (-19)
    [ 1423.336536] option1 ttyUSB0: option_instat_callback: error -108

    This is what i see...

    ------------------------------
    Soliehm Jeevan
    ------------------------------



  • 17.  RE: iAP 4g uplink troubleshooting

    Posted Nov 26, 2019 06:31 PM

    I've been over that document and note that my modem must be getting mostly recognized.

     

    I was thinking that the 205H on 6.5.4.11 was too old or something, so I switched to a 303H running 8.5.0.3 and see the same thing.

    The only options I get in the uplink section are as shown:iAP-uplink2.png

    No country setting available and ISP can be Verizon or None.