Reply
Highlighted
MVP Expert
MVP Expert

ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Hi all,

 

Iam new to ALE and like to known more about this, so i start install ALE todo some tests with it. After installation and configuration the communication with Airwave is fine it load my floorplan from airwave, but the communication with my ArubaOS8 controllers are failing and dont give any feed. I read the guides, search on the community, google, youtube abc-networking but after 4 hours troubleshooting i give up. It seems like simple but it isnt working our i missed somthing crucial. Also al lot documentation is based on 6.x.

 

  • INFO c.a.ale.security.BaseAuthProvider - Authentication failed: password does not match stored value

  • ERROR c.a.a.s.AuthFailureEventListener - Login failed admin

  • DEBUG com.aruba.ale.util.PDBScanner - NoScan PDB dir /opt/ale/ale-jwebapp/webapp/download/noscan doesn't exist

  • ERROR c.a.ale.noscan.NoScanPDBGenerator - PDB generation failed with code: 1

See the attachment for my configuration of ArubaOS8, ALE configuration and logging.

 

Hopefully somebody can help me out here ;).

Kind Regards Marcel Koedijk
HPE ASE Flexnetwork | ACMP | ACCP | Ekahau ECSE Design - Was this post usefull, Kudos are welcome.

Accepted Solutions
Highlighted
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Also on Controller we need to make sure "AP Neighbors Message" and "Station RSSI Message" is enabled.

We can verify that in the IDS general profile using the below command.

#show ids general-profile default


Pavan Arshewar | ACCP

If my post address your queries, give kudos and accept as solution!
NOTE: Answers and views expressed by me on this forum are my own and not necessarily the position of Aruba or Hewlett Packard Enterprise.

View solution in original post


All Replies
MVP Expert
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Some extra info, the authentication error is solved but i still stuck at this part.

 

DEBUG com.aruba.ale.util.PDBScanner - NoScan PDB dir /opt/ale/ale-jwebapp/webapp/download/noscan doesn't exist

 

What does mean "require stagging" cant find out how and wehre to do that.

failed.JPGstaging.JPG

Kind Regards Marcel Koedijk
HPE ASE Flexnetwork | ACMP | ACCP | Ekahau ECSE Design - Was this post usefull, Kudos are welcome.
Highlighted
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

I see RTLS option is enabled in AOS controller but not in ALE server try enable and also see only one AP is assoicated to controllers.

 

For testing atleast we need three to four APs and make sure AP is been provisioned on VisualRF.

 


Pavan Arshewar | ACCP

If my post address your queries, give kudos and accept as solution!
NOTE: Answers and views expressed by me on this forum are my own and not necessarily the position of Aruba or Hewlett Packard Enterprise.
Highlighted
MVP Expert
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Hi Pavan,

 

Thanks for your time to investigate my issue.

 

When i enable RTLS on the Sytem AP Profile and in ALE (port and pre-sharedkey) there are no feeds in coming in the ALE. I disable this on both ends because AMON can send this as well (read that in the manual).

 

At the moment there is one AP in the VisualRF provisioned (i add later two more but i have to pickup from the office next week).

 

But with one AP i can still generate the positioning database, right?

(what is not enough to position clients offcourse). 

 

This is what i see now in ALE and VisualRF, but still not able todo a GPD.

 

Capture2.JPGCapture.JPG

 

Kind Regards Marcel Koedijk
HPE ASE Flexnetwork | ACMP | ACCP | Ekahau ECSE Design - Was this post usefull, Kudos are welcome.
Highlighted
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

ALE builds a Positioning DataBase (PDB) based on  AP placement and AP-AP RSSI information received from the WLAN, when ALE is deployed in Estimation mode. In single AP we dont have AP-AP RSSI info.

 

Check below steps to troubleshoot PDB issue aswell.

 

Check 1: Are there any communication issues between ALE and the controller?

Try performing a Telnet connection to the controller on port 4343 (the port that ALE uses to communicated with the
controller).

If you see this:
[root@ale ~]# telnet 10.70.120.237 4343
Trying 10.70.120.237...
telnet: connect to address 10.70.120.237: No route to host

Or this:
[root@ale ~]# telnet 10.70.120.237 4343
Trying 10.70.120.237...
telnet: connect to address 10.70.120.237: Connection refused

 

The above outputs indicate that ALE cannot communicate with the controller either due to a routing issue, or there is a firewall on the network that is blocking connections to the controller. Check for end-to-end network connectivity and also the firewall settings in your network to make sure the controller is reachable.

 

You can also use a port scanning utility such as Nmap to further investigate firewall issues. Nmap is not installed on ALE by default.

 

Here's an example of a successful port scan:

[root@ale ~]# nmap -p 4343 10.70.120.237
Starting Nmap 5.51 ( http://nmap.org ) at 2016-01-28 21:47 UTC
Nmap scan report for 10.70.120.237
Host is up (0.00039s latency).
PORT STATE SERVICE
4343/tcp open unicall
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.11 seconds

 

Check 2: You may also encounter this error when you have APs placed on VisualRF in AirWave as "planned" APs and not "deployed" APs.

 

The following error will be observed in the ale-jwebapp log (/opt/ale/ale-jwebapp/logs/ale-jwebapp.log) that indicates the placement of planned APs in AirWave:
ERROR com.aruba.ale.derby.db.Airwave - Error inserting accesspoint in DB. Message:A
truncation error was encountered trying to shrink VARCHAR   AP12_THE_RESERVE_RECEPCION_ VILLAS_52-53_RACK52' to length 36

 

To resolve this issue, ensure that all APs are placed on VisualRF as deployed APs.

 

Check 3: You can also look at the ale-jwebapp logs to investigate any other issues that caused the PDB generation to fail.

 

Note: If you havent added MM to ALE try add MM along with MDs to ALE server.


Pavan Arshewar | ACCP

If my post address your queries, give kudos and accept as solution!
NOTE: Answers and views expressed by me on this forum are my own and not necessarily the position of Aruba or Hewlett Packard Enterprise.
Highlighted
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Also on Controller we need to make sure "AP Neighbors Message" and "Station RSSI Message" is enabled.

We can verify that in the IDS general profile using the below command.

#show ids general-profile default


Pavan Arshewar | ACCP

If my post address your queries, give kudos and accept as solution!
NOTE: Answers and views expressed by me on this forum are my own and not necessarily the position of Aruba or Hewlett Packard Enterprise.

View solution in original post

Highlighted
MVP Expert
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Hi Pavan,

 

Thanks for your help, much appreciated!

 

  1. The NVMe disk in my Intel NUC runs out of space, oops i will fixed that.
  2. Telnet command isnt available any more on ALE linux CLI but can connect the MD controllers from my laptop in the same VLAN, i dont have doubt about the controller<>ale connectivity.
  3. In the IDS general profile RSSI was disabled, i enabled it now on both MD controllers.
  4. I enable RSSI again in the System AP Profile and ALE, RSSI feed comes in now.
  5. One AP is provisioned in VisualRF as you can see in the image, i will add two more when airwave is on the bigger disks.
  6. I have some older AP-105 add to the controllers so now i have 3 APs.

Now i have to wait until my airwave server is cloned to another iSCSI datastore on my NAS, so i have some more diskspace :)

 

Keep you updated my findings...

 

Kind Regards Marcel Koedijk
HPE ASE Flexnetwork | ACMP | ACCP | Ekahau ECSE Design - Was this post usefull, Kudos are welcome.
Highlighted
MVP Expert
MVP Expert

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Hi Pavan,

 

-EDIT- Everything is working now, leave this post visible for reference. Thanks for your help!

 

  1. Airwave storage is fine now
  2. APs are placed
  3. GPD succeed
  4. AP-Sytem profile/ALE config -  RSSI enabled
  5. Getting RSSI feeds from RSSI

/opt/ale/bin/feed-reader -e tcp://localhost:7777

seq: 74
timestamp: 1579606458
op: OP_UPDATE
topic_seq: 74
sta_rssi {
sta_eth_mac {
addr: 20:4c:03:61:f2:93
}
radio_mac {
addr: 00:24:6c:35:1e:58
}
rssi_val: 51
associated: true
age: 1
noise_floor: 93
assoc_bssid {
addr: 00:24:6c:35:1e:5c
}
}

 

[root@ale ~]# /opt/ale/bin/feed-reader -f location
Attempting to 'connect' to endpoint: tcp://localhost:7779
Connected to endpoint: tcp://localhost:7779
Subscribed to topic: "location"
[1] Recv event with topic "location/44:85:00:8a:37:93"
seq: 12050
timestamp: 1579607157
op: OP_UPDATE
topic_seq: 3
source_id: 000C29EE99F4
location {
sta_eth_mac {
addr: 44:85:00:8a:37:93
}
sta_location_x: 7.8762497901916504
sta_location_y: 3.4131500720977783
error_level: 30
associated: true
campus_id: D838A89464D63C20ADCD7706863F866B
building_id: BAAEEDEB248A36F397BF6BAD6909E077
floor_id: 99608ED473393D2CB83EF19316412E19
hashed_sta_eth_mac: 2E513A0A53151531927EE8C824177A6A8A787309
loc_algorithm: ALGORITHM_ESTIMATION
unit: METERS
target_type: TARGET_TYPE_STATION
err_code: ERROR_CODE_NO_ERROR
records {
timestamp: 1579607157
radio_mac {
addr: 00:24:6c:35:1e:58
}
rssi_val: -48
channel: 104
}
}

Kind Regards Marcel Koedijk
HPE ASE Flexnetwork | ACMP | ACCP | Ekahau ECSE Design - Was this post usefull, Kudos are welcome.
Highlighted
Contributor I

Re: ALE - Regenerating the positioning Database Failed

Hi Marcel,

 

Can you please share also how you fixed the issue with the authentication?

 

INFO c.a.ale.security.BaseAuthProvider - Authentication failed: password does not match stored value

ERROR c.a.a.s.AuthFailureEventListener - Login failed admin

 

Thanks in advance,

Danny

 

Search Airheads
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: